Ciasto czekoladowo-fistaszkowe z kremem mascarpone i truskawkami

Zofia Różycka/Magazyn Kuchnia 25.09.2020 15:29
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto czekoladowo-fistaszkowe z kremem mascarpone i truskawkami
Ciasto czekoladowo-fistaszkowe z kremem mascarpone i truskawkami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

Robimy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Gorzką czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej. 

2 / 6

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem, dalej miksując. 

3 / 6

Fistaszki miksujemy na pył i wsypujemy do masy. Następnie partiami dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając szpatułką. 

4 / 6

Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. 

5 / 6

Robimy krem. Białą czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy z mascarpone. Dodajemy cukier puder - wedle uznania. 

6 / 6

Wystudzone ciasto przecinamy wzdłuż na dwa równe blaty. Na jednym układamy pokrojone truskawki i smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, dekorujemy truskawkami i ozdobami z marcepanu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.