Składniki (6porcji)
-
Czekolada gorzka - 200 gMasło - 200 gJajka - 6Cukier - 200 gOrzechy ziemne - 100 g solonych
-
Krem:
Czekolada biała - 50 gMasło - 50 gMascarpone - 500 gCukier puder - do smakuTruskawki - do dekoracjiMarcepan - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Gorzką czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem, dalej miksując.
Fistaszki miksujemy na pył i wsypujemy do masy. Następnie partiami dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając szpatułką.
Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy.
Robimy krem. Białą czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy z mascarpone. Dodajemy cukier puder - wedle uznania.
Wystudzone ciasto przecinamy wzdłuż na dwa równe blaty. Na jednym układamy pokrojone truskawki i smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, dekorujemy truskawkami i ozdobami z marcepanu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory