Ciasto drożdżowe wytrawne (bez jajek)

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 23.12.2019 15:17
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto drożdżowe wytrawne (bez jajek)
Ciasto drożdżowe wytrawne (bez jajek)
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (20porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

Mieszamy 125 ml wody z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.

2 / 6

Dodajemy pozostałą wodę i połowę mąki, mieszamy.

3 / 6

Wsypujemy pozostałą mąkę i sól, dodajemy masło i miksujemy lub mieszamy ręką, aby składniki się połączyły.

4 / 6

Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.

5 / 6

Formujemy kulę, wkładamy ją do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

6 / 6

Zbijamy ciasto pięścią, formujemy odpowiednie kształty, odstawiamy do wyrośnięcia. Zwykle pieczemy w 175-190 st. C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps