Składniki (20porcji)
-
Woda - 750 ml ciepłejDrożdże suszone - łyżka (może być 25 g świeżych)Cukier - łyżkaMąka pszenna - 750-850 g chlebowej (typ 750 lub 850)Sól - dwie łyżeczkiMasło - 60 g miękkiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 6
Mieszamy 125 ml wody z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2 / 6
Dodajemy pozostałą wodę i połowę mąki, mieszamy.
3 / 6
Wsypujemy pozostałą mąkę i sól, dodajemy masło i miksujemy lub mieszamy ręką, aby składniki się połączyły.
4 / 6
Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
5 / 6
Formujemy kulę, wkładamy ją do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
6 / 6
Zbijamy ciasto pięścią, formujemy odpowiednie kształty, odstawiamy do wyrośnięcia. Zwykle pieczemy w 175-190 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory