Ciasto figowo-marchewkowe
Ciasto figowo-marchewkowe
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Marchewka - 350 gFigi suszone - 250 gSok jabłkowy - 375 mlJajka - 2-3Masło - 100 gMąka razowa - 250 gProszek do pieczenia - 1/2 łyżeczkiZiele angielskie - 2 łyżeczkiMasło - Do formyOtręby pszenne - Do formy lub bułka tarta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Figi siekamy i gotujemy w soku jabłkowym około 30 minut. Po odcedzeniu miksujemy. Ubijamy jaja i miksujemy je z pokrojonym masłem na gładką, pulchną masę. (Jaja i masło powinny mieć tę samą, pokojową temperaturę).
2 / 3
Do dużej miski wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy jaja z masłem, stale mieszając. Następnie dodajemy ziele angielskie, marchewkę i figi. Ponownie dokładnie mieszamy.
3 / 3
Ciasto wkładamy do niedużej brytfanny posmarowanej tłuszczem i posypanej otrębami lub bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160°C około 60 min.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory