Ciasto figowo-marchewkowe

Magazyn Kuchnia/Dorota Biały 28.01.2021 17:18
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto figowo-marchewkowe
Ciasto figowo-marchewkowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Figi siekamy i gotujemy w soku jabłkowym około 30 minut. Po odcedzeniu miksujemy. Ubijamy jaja i miksujemy je z pokrojonym masłem na gładką, pulchną masę. (Jaja i masło powinny mieć tę samą, pokojową temperaturę).

2 / 3

Do dużej miski wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy jaja z masłem, stale mieszając. Następnie dodajemy ziele angielskie, marchewkę i figi. Ponownie dokładnie mieszamy.

3 / 3

Ciasto wkładamy do niedużej brytfanny posmarowanej tłuszczem i posypanej otrębami lub bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160°C około 60 min.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps