Ciasto francuskie z jabłkami i Nutellą

Haps 30.01.2020 12:06
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto francuskie z jabłkami i Nutellą
Szarlotka, czekolada i croissant to podobno ulubione słodkie przekąski. Stały się dla nas inspiracją do stworzenia deseru perfekcyjnego. No dobra, wcale tak nie było? Po prostu szukaliśmy w książce z przepisami Nutelli szybkiego i pysznego ciastka, i trafiliśmy na to. Jest idealne. Serio.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Ustaw piekarnik na 175 stopni C. Potnij ciasto francuskie na 24 prostokąty o wymiarach 6 x 8 cm. Ułóż je na blaszce na papierze do pieczenia. Przykryj kolejnym arkuszem pergaminu, a następnie przykryj drugą blachą. Piecz przez 12 minut.

2 / 4

W międzyczasie umyj jabłka, obierz je i pokrój w małą kostkę. Wyciśnij sok z 2 cytryn. W garnuszku rozpuść masło, następnie dodaj jabłka, cukier, cynamon i gotuj przez 5 minut. Wlej sok z cytryn i gotuj przez kolejne 3 minuty.

3 / 4

Ułóż pierwszy prostokąt upieczonego ciasta francuskiego na talerzyku i nałóż na niego 1 łyżkę jabłek. Następnie połóż kolejny fragment ciasta i kolejną łyżkę owoców. Do rękawa cukierniczego przełóż Nutellę i udekoruj trzecią warstwę ciasta, a następnie odwróć ją do góry nogami i połóż na warstwie jabłek. Na koniec wyciśnij małe porcje Nutelli pomiędzy inne warstwy.

4 / 4

Na samej górze deseru połóż świąteczny stempel Nutella i oprósz go cukrem pudrem. Podawaj od razu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.