Ciasto francuskie z jabłkami i Nutellą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Jabłka - 400 g (kwaśne)Cytryna - 2 sztukiCukier - 100 gMasło - 60 gCiasto francuskie - 2 arkuszeCynamon - 1/2 łyżeczkiKrem orzechowo-czekoladowy - 80 g (Nutella)Cukier puder - do dekoracji
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ustaw piekarnik na 175 stopni C. Potnij ciasto francuskie na 24 prostokąty o wymiarach 6 x 8 cm. Ułóż je na blaszce na papierze do pieczenia. Przykryj kolejnym arkuszem pergaminu, a następnie przykryj drugą blachą. Piecz przez 12 minut.
W międzyczasie umyj jabłka, obierz je i pokrój w małą kostkę. Wyciśnij sok z 2 cytryn. W garnuszku rozpuść masło, następnie dodaj jabłka, cukier, cynamon i gotuj przez 5 minut. Wlej sok z cytryn i gotuj przez kolejne 3 minuty.
Ułóż pierwszy prostokąt upieczonego ciasta francuskiego na talerzyku i nałóż na niego 1 łyżkę jabłek. Następnie połóż kolejny fragment ciasta i kolejną łyżkę owoców. Do rękawa cukierniczego przełóż Nutellę i udekoruj trzecią warstwę ciasta, a następnie odwróć ją do góry nogami i połóż na warstwie jabłek. Na koniec wyciśnij małe porcje Nutelli pomiędzy inne warstwy.
Na samej górze deseru połóż świąteczny stempel Nutella i oprósz go cukrem pudrem. Podawaj od razu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory