Składniki (10porcji)
-
Mąka pszenna - 1 i 1/4 szklankiCynamon - łyżeczkaProszek do pieczenia - łyżeczkaMasło - 10 dag miękkiegoCukier - 1 i 1/4 szklanki + łyżkaJajka - 3 dużeMleko 2.0 proc. - 1/3 szklankiŚliwowica - łyżka, może być grappaGruszki - 1 duża i dojrzałaRodzynki - 1/2 szklanki lub pokrojonych na kawałeczki suszonych śliwekOrzeszki pinii - 1/2 szklanki uprażonych, mogą być pokrojone w słupki migdałyMąka pszenna - do formyMasło - do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Tortownicę nasmaruj masłem i wysyp mąką. W jednej misce wymieszaj mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. W drugiej utrzyj mikserem masło z 1 i 1/4 szklanki cukru. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Potem zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce cynamonową mąkę na zmianę z mlekiem. Na koniec wlej alkohol i ucieraj jeszcze przez minutę. Gruszkę obierz, oczyść z pestek, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta razem z rodzynkami i orzeszkami. Lekko wymieszaj. Ciastem napełnij formę, wierzch posyp resztą cukru. Piecz na środkowym poziomie piekarnika 45-50 minut. Ciasto ostudź w formie. Przygotuj sos: utrzyj mikserem jajka z cukrem i cynamonem. Do metalowej miseczki włóż masło i roztop je na parze. Powoli, stale ucierając, wlewaj ubite jajka. Ciągle miksując, podgrzewaj sos na parze jeszcze około 6-7 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wymieszaj ze śmietaną i alkoholem. Ciasto wyjmij z formy, pokrój na porcje i podawaj z ciepłym sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory