Ciasto gryczane z orzechami i czekoladą

Magazyn Kuchnia 06.12.2019 20:13
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto gryczane z orzechami i czekoladą
Ciasto gryczane z orzechami i czekoladą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Czekoladę siekamy i roztapiamy wraz z masłem w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia, studzimy. Ucieramy żółtka z połową cukru, jogurtem, ekstraktem waniliowym i solą. Mieszamy z czekoladą i masłem, dodajemy mąkę gryczaną i mielone orzechy. Ubijamy białka z resztą cukru na sztywną pianę i porcjami dodajemy do masy czekoladowej. Napełniamy ciastem natłuszczoną i wyściełaną pergaminem tortownicę, pieczemy 25-30 minut w 180 st. C. Studzimy 10 minut w formie, wyjmujemy, kroimy na porcje, gdy całkowicie ostygnie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps