Ciasto gryczane z orzechami i czekoladą
Ciasto gryczane z orzechami i czekoladą
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (8porcji)
-
Czekolada gorzka - 170 g (70 % kakao)Masło - 120 gJajka - 4Cukier - 100 gJogurt naturalny - 80 ml (pełnotłusty)Ekstrakt waniliowy - łyżeczkaMąka gryczana - 60 gOrzechy laskowe - 60 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czekoladę siekamy i roztapiamy wraz z masłem w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia, studzimy. Ucieramy żółtka z połową cukru, jogurtem, ekstraktem waniliowym i solą. Mieszamy z czekoladą i masłem, dodajemy mąkę gryczaną i mielone orzechy. Ubijamy białka z resztą cukru na sztywną pianę i porcjami dodajemy do masy czekoladowej. Napełniamy ciastem natłuszczoną i wyściełaną pergaminem tortownicę, pieczemy 25-30 minut w 180 st. C. Studzimy 10 minut w formie, wyjmujemy, kroimy na porcje, gdy całkowicie ostygnie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory