Ciasto kokosowe z Karaibów
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Masło - 20 dagCukier - 1,5 szklankiJajka - 3 dużeMaślanka - 1/2 szklankiMąka pszenna - 1 i 1/3 szklankiBanan - 1 i 1/3 szklanki rozgniecionychProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaOrzechy pekan - 1/2 szklanki mielonych (lub włoskich)
-
Masa kokosowa:
Mleko kokosowe - 400 ml niesłodzonego mlekaMleko 3.2 proc. - 1 szklankaCukier - 2/3 szklankiŻółtka - 5 sztMąka kukurydziana - 1/3 szklankiBanan - 3 sztSok cytrynowy - 1/4 szklankiCukier - 2 łyżkiWiórki kokosowe - 1 szklanka uprażonych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj masłem i oprósz mąką dwie tortownice o średnicy 27 cm. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku (następne dodawaj, gdy poprzednie połączy się z masą). Wlej maślankę, dodaj banany, wymieszaj.
W oddzielnej misce połącz suche składniki (mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia). Dodaj do ciasta, ucieraj mikserem na najniższych obrotach, aż otrzymasz jednolitą masę. Ucieraj jeszcze minutę na średniej szybkości, potem wymieszaj z orzechami.
Ciastem napełnij obie formy, piecz 25-35 minut (jeśli patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu, ciasto jest upieczone). Po wyjęciu z piekarnika odstaw oba ciasta na 5 minut, a następnie wyjmij je z formy i ostudź.
Zrób masę: wymieszaj mleko kokosowe ze zwykłym. Połącz cukier z mąką kukurydzianą. Dodaj żółtka i szklankę mieszanego mleka. W rondlu o grubym dnie zagotuj resztę mleka, powoli wlewaj do masy żółtkowej, nie przerywając mieszania. Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż pojawią się bąbelki. Wtedy zdejmij z ognia, przykryj pergaminem, ostudź i włóż do lodówki.
Banany pokrój w plasterki, włóż do miski, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Pierwszy placek posmaruj warstwą masy, na wierzchu ułóż banany i znowu posmaruj masą. Przykryj drugim plackiem, posmaruj resztą masy, posyp kokosem. Wstaw na 3 godziny do lodówki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory