Składniki (0porcji)
-
Masło - 500 gMelasa - 150 gJajka - 10Mąka pszenna - 500 gProszek do pieczenia - 20 gCukier - 300 g trzcinowego
-
Kruszonka
Masło - 200 gMąka pszenna - 400 gCukier - 200 gCukier waniliowy - 20 gŚliwki - dwa kilogramy wypestkowanychMigdały płatki - 100 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy melasę i jajka, a na końcu wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiamy, rozsmarowujemy masę na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzchu układamy śliwki, skórką do ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: masło rozcieramy w palcach z mąką, cukrem i cukrem wanilinowym. Śliwki posypujemy kruszonką, a następnie płatkami migdałowymi. Pieczemy 35-45 minut w 200 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory