Ciasto korzenne ze śliwkami i migdałami

Tomasz Deker/Magazyn Kuchnia 23.12.2019 01:27
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto korzenne ze śliwkami i migdałami
Ciasto korzenne ze śliwkami i migdałami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy melasę i jajka, a na końcu wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiamy, rozsmarowujemy masę na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzchu układamy śliwki, skórką do ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: masło rozcieramy w palcach z mąką, cukrem i cukrem wanilinowym. Śliwki posypujemy kruszonką, a następnie płatkami migdałowymi. Pieczemy 35-45 minut w 200 st. C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.