Ciasto Łabędzi Puch
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Składniki na biszkopt:
Jajka - 7 sztuk, białka i żółtka osobnoCukier - 1 szklankaCukier waniliowy - 1 opakowanie, z prawdziwą waniliąMąka tortowa - 2 szklankiProszek do pieczenia - 2 łyżeczkiSól - szczypta
-
Składniki na krem:
Bułka kajzerka - 2 sztukiMleko 3.2 proc. - 3 szklanki, 2+1Cukier - 1/4 szklankiCukier waniliowy - 1 opakowanie, z prawdziwą waniliąWiórki kokosowe - 100 gMasło - 200 g, miękkiego
-
Składniki na syrop do nasączenia biszkoptu:
Woda - 200 ml, ciepłejCukier - 2 łyżeczkiCytryna - 1/2 sztuki
-
Składniki na kokosową posypkę:
Wiórki kokosowe - 100 gCukier - 1/4 szklankiMasło - 1 łyżka
-
Dodatkowo:
Dżem - 400 g, z czarnych porzeczek
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt: białka umieść w dużej misce. Dodaj szczyptę soli i ubij białka na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.
Przelej ciasto blaszki o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz około 35-40 minut, aż biszkopt się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Krem: kajzerki namocz w 2 szklankach mleka. Gdy bułki całkowicie zmiękną, przełóż je do garnka i rozdrobnij widelcem. Dodaj pozostałą szklankę mleka, zwykły cukier, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż bułki całkowicie się rozgotują i masa zacznie przypominać konsystencją budyń. Zdejmij masę z ognia i całkowicie ostudź.
Masło utrzyj przy pomocy miksera na puszystą i jasną masę. Nie przerywając miksowania dodawaj stopniowo (po łyżce) ostudzoną masę z kajzerkami, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia składników. Schowaj krem do lodówki na czas przygotowywania kolejnych składników.
Syrop: ciepłą wodę wymieszaj z cukrem oraz sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Odstaw do ostygnięcia.
Na koniec przygotuj kokosową posypkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cukier oraz wiórki kokosowe i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wiórki lekko się zrumienią. Ostudź.
Pierwszy blat biszkoptowy nasącz syropem i rozłóż na nim dżem porzeczkowy. Na dżem nałóż 2/3 kremu kokosowego i przykryj krem drugim blatem biszkoptowym. Ponownie nasącz biszkopt syropem i rozprowadź na nim pozostały krem. Wierzch ciasta posyp prażonymi wiórkami i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 5 godzin (a najlepiej na całą noc).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory