Ciasto pomarańczowe
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Mąka pszenna - 1,5 szklanki + do wysmarowania formySól - 1/2 łyżeczkiProszek do pieczenia - 1/4 łyżeczkiSoda oczyszczona - 1/4 łyżeczkiPomarańcze - 1 dużaCukier - szklankaMaślanka - 1/2 szklankiEkstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczkiMasło - 1/4 szklanki + do wysmarowania formyJajka - 1Białka - 2
-
Na sos
Woda - 2 łyżkiCukier - 1/4 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Prostokątną blaszkę posmaruj masłem i wysyp mąką. Przesiej do miski mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Przygotuj masę maślaną: pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzącą wodą i cieniutko obierz. Skórkę posiekaj, a z owocu wyciśnij sok. Utłucz w moździerzu skórkę pomarańczową, esencję waniliową i cukier na jednolitą pastę. Masło utrzyj mikserem, a gdy zrobi się puszyste, połącz z pastą ze skórki pomarańczowej i cukru. Zrób ciasto: maślankę połącz z połową soku pomarańczowego, dodaj mąkę z sodą i proszkiem, wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Teraz dodaj masę maślaną, następnie ubite jajko, wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodaj do ciasta sztywną pianę z białek i jeszcze raz wymieszaj, tym razem ręcznie i bardzo ostrożnie, aby piana nie opadła. Napełnij ciastem przygotowaną formę, wyrównaj wierzch, piecz 35-40 minut. Wyłącz piekarnik, pozostawiając w nim ciasto jeszcze na 15 minut. Ostudź je w formie, ostrożnie wyjmij. Przygotuj sos: wymieszaj cukier z 2 łyżkami wody, zagotuj i podgrzewaj, aż powstanie karmel. Wlej resztę soku pomarańczowego, wymieszaj i podgrzewaj, aż sos odparuje i zgęstnieje. Ciasto pokrój na porcje, skrop sosem i podawaj. Możesz ozdobić paseczkami skórki cytrynowej i listkami melisy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory