Ciasto pomarańczowe

Magazyn Kuchnia 07.01.2020 17:13
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto pomarańczowe
Ciasto pomarańczowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Prostokątną blaszkę posmaruj masłem i wysyp mąką. Przesiej do miski mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Przygotuj masę maślaną: pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzącą wodą i cieniutko obierz. Skórkę posiekaj, a z owocu wyciśnij sok. Utłucz w moździerzu skórkę pomarańczową, esencję waniliową i cukier na jednolitą pastę. Masło utrzyj mikserem, a gdy zrobi się puszyste, połącz z pastą ze skórki pomarańczowej i cukru. Zrób ciasto: maślankę połącz z połową soku pomarańczowego, dodaj mąkę z sodą i proszkiem, wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Teraz dodaj masę maślaną, następnie ubite jajko, wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodaj do ciasta sztywną pianę z białek i jeszcze raz wymieszaj, tym razem ręcznie i bardzo ostrożnie, aby piana nie opadła. Napełnij ciastem przygotowaną formę, wyrównaj wierzch, piecz 35-40 minut. Wyłącz piekarnik, pozostawiając w nim ciasto jeszcze na 15 minut. Ostudź je w formie, ostrożnie wyjmij. Przygotuj sos: wymieszaj cukier z 2 łyżkami wody, zagotuj i podgrzewaj, aż powstanie karmel. Wlej resztę soku pomarańczowego, wymieszaj i podgrzewaj, aż sos odparuje i zgęstnieje. Ciasto pokrój na porcje, skrop sosem i podawaj. Możesz ozdobić paseczkami skórki cytrynowej i listkami melisy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.