Ciasto pomidorowe

Jeśli lubicie pomidory i lubicie ciasto, ten przepis jest dla was! Postanowiliśmy połączyć je w całość i stworzyć wyjątkowy wypiek dla najbardziej wymagających podniebień. Jak go zrobić? Oto przepis.
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Masło - 60 gCukier - 3/4 szklanki, drobnegoJajka - 1Przecier pomidorowy - 300 gPrzyprawa korzenna do piernika - 2 łyżeczkiMąka pszenna - 225 gProszek do pieczenia - 1/4 łyżeczkiSoda oczyszczona - łyżeczkaŻurawina suszona - 1/3 szklankiSól - szczyptaOrzechy włoskie - 1/3 szklanki, posiekanychOlej rzepakowy - do wysmarowania formy
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło utrzyj z cukrem. Gdy będzie puszyste, dodaj jajko i dokładnie miksuj. Wlej puree pomidorowe i wsyp przyprawę korzenną. Całość mieszaj za pomocą kuli do ucierania ciasta lub zwykłej szpatułki. Dosyp mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, żurawinę i sól. Całość dokładnie utrzyj. Na koniec dodaj orzechy i raz jeszcze połącz składniki.
Formę keksową wysmaruj olejem, przełóż do środka masę i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez około 50 minut w 170 stopniach Celsjusza. Gotowe, wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub kremem z serka typu philadephia i cukru pudru.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory