Ciasto z kaszą manną
Lubicie proste ciasta, które nie wymagają spędzenia kilku godzin w kuchni? Ten przepis się wam spodoba. Nie dość, że robi się je bardzo łatwo, to jeszcze składniki w nim użyte często znajdują się w naszych kuchniach. Fartuchy w dłoń i do dzieła!
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Kasza manna - 200 gMąka pszenna - 200 gCukier - 200 gJajka - 3Kefir - 300 mlCukier waniliowy - 10 gProszek do pieczenia - 10 gMleko 3.2 proc. - 125 ml
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Jajka miksuj z kaszą manną, aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodaj cukier waniliowy i kefir. Całość wymieszaj rózgą. Wsyp także mąkę i proszek do pieczenia. Raz jeszcze połącz składniki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut, by ciasto odpoczęło.
2 / 3
Ciasto przemieszaj jeszcze raz rózgą i przelej je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
3 / 3
Gdy się upiecze, nakłuj je na całej powierzchni patyczkiem do szaszłyków. Wierzch ciasta zwilż równomiernie mlekiem i odstaw do nasiąknięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory