Składniki (5porcji)
-
Mąka gryczana - 20 dagMąka pszenna typ 500 - 2 łyżkiDrożdże suszone - 7 gMigdały mielone - 20 dagMasło - 20 dagCukier - 15 dagJajka - 4Dżem - z czarnej porzeczkiBita śmietana - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Przesiewamy mąkę: gryczaną i pszenną z drożdżami. Dodajemy mielone migdały. Mieszamy.
2 / 4
W dużej misce ucieramy masło, dodając powoli cukier i żółtka. Gdy powstanie pulchna masa, wsypujemy stopniowo suche składniki, ciągle mieszając. Ciasto będzie dość twarde.
3 / 4
Ubijamy białka i stopniowo dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wlewamy do tortownicy wyścielonej pergaminem, po czym pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut.
4 / 4
Studzimy, a następnie kroimy wzdłuż na pół. Każdą połówkę smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Składamy ponownie i dekorujemy bitą śmietaną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory