Ciasto z mąki gryczanej

Tessa Capponi-Borawska/Magazyn Kuchnia 16.02.2021 12:23
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto z mąki gryczanej
Ciasto z mąki gryczanej
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przesiewamy mąkę: gryczaną i pszenną z drożdżami. Dodajemy mielone migdały. Mieszamy. 

2 / 4

W dużej misce ucieramy masło, dodając powoli cukier i żółtka. Gdy powstanie pulchna masa, wsypujemy stopniowo suche składniki, ciągle mieszając. Ciasto będzie dość twarde.

3 / 4

Ubijamy białka i stopniowo dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wlewamy do tortownicy wyścielonej pergaminem, po czym pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut.

4 / 4

Studzimy, a następnie kroimy wzdłuż na pół. Każdą połówkę smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Składamy ponownie i dekorujemy bitą śmietaną.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps