Ciasto z marcepanem i żurawiną

Cranberry Marketing Committee/Magazyn Kuchnia 22.12.2019 02:16
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto z marcepanem i żurawiną
Ciasto z marcepanem i żurawiną
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło rozcieramy na kremową masę. Marcepan kroimy na kawałki, porcjami dodajemy do masła wraz z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, jajkami i solą. Ucieramy 6-8 minut. Żurawiny mieszamy z łyżeczką mąki pszennej. Resztę tej mąki łączymy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy, mieszamy. Dodajemy żurawiny, jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej keksówki (o dł. 28-30 cm), przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 1,5 godz. w temperaturze 180 st. C (termoobieg: 160 st. C). Robimy syrop, gotując sok pomarańczowy z cukrem przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Mieszamy z rumem, polewamy jeszcze gorące ciasto. Gdy ostygnie, zawijamy je w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 dni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA