Ciasto z marcepanem i żurawiną
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Ciasto
Masło - 200 g miękkiegoMarcepan - 100 g surowej masy marcepanowejCukier - 150 g drobnegoCukier waniliowy - torebka (8 g)Skórka pomarańczowa - 2 łyżeczki startejJajka - 4Sól - szczyptaMąka pszenna - 125 gMąka kukurydziana - 125 gProszek do pieczenia - łyżeczkaŻurawina suszona - 200 gCukier puder - do posypania
-
Syrop
Sok pomarańczowy - z 1 pomarańczyCukier - 2 łyżkiRum - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło rozcieramy na kremową masę. Marcepan kroimy na kawałki, porcjami dodajemy do masła wraz z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, jajkami i solą. Ucieramy 6-8 minut. Żurawiny mieszamy z łyżeczką mąki pszennej. Resztę tej mąki łączymy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy, mieszamy. Dodajemy żurawiny, jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej keksówki (o dł. 28-30 cm), przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 1,5 godz. w temperaturze 180 st. C (termoobieg: 160 st. C). Robimy syrop, gotując sok pomarańczowy z cukrem przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Mieszamy z rumem, polewamy jeszcze gorące ciasto. Gdy ostygnie, zawijamy je w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 dni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory