Ciasto z polentą (zganci)
Ciasto z polentą (zganci)
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Jajka - 4Twaróg półtłusty - 30 dagOlej rzepakowy - 230 mlMleko 2.0 proc. - 230 mlWoda gazowana - 75 mlProszek do pieczenia - 1.5 dagMąka kukurydziana - 10 łyżekMąka pszenna - 8 łyżekSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Jaja ubijamy w głębokiej misce, dodajemy rozdrobniony twaróg, olej, mleko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia i obie mąki. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy solą. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki kukurydzianej.
2 / 2
Masę wykładamy na natłuszczoną formę lub brytfannę na grubość 3 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy na złoty kolor. Gotowe źganjci kroimy w kwadraty i serwujemy do potraw z mięsa i sosów.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory