Ciasto z syropem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Składniki na ciasto:
Cukier - 220 gJajka - 2 sztukiJogurt naturalny - 250 mlOlej rzepakowy - 150 mlCytryna - skórka z 2 sztukMąka pszenna - 300 gSoda oczyszczona - 1 1/2 łyżeczkiOlej rzepakowy - do wysmarowania formy
-
Składniki na syrop:
Cukier - 40 gSok cytrynowy - 50 ml
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Wyłóż papierem do pieczenia spód okrągłej formy do pieczenia ciasta. Wewnętrzne krawędzie formy posmaruj olejem. W misce utrzyj jajka z cukrem aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
Następnie dodaj jogurt, olej i drobno startą skórkę z cytryny. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną. Ostrożnie, partiami dodawaj mąkę z proszkiem do płynnej masy. Nie mieszaj składników zbyt długo.
Przelej masę do formy do pieczenia i piecz przez około 45-50 minut. Po upływie tego czasu wbij w środek ciasta patyczek. Jeżeli po wyjęciu będzie on suchy ciasto jest upieczone.
W rondlu podgrzej syrop z kwiatu dzikiego bzu i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, za pomocą patyczka wykonaj na całej jego powierzchni otwory. Skrop ciasto syropem z kwiatu dzikiego bzu i cytryny. Ciasto pozostaw w formie do pieczenia na około 15 minut. Wyjmij ciasto z formy i umieść na kratce do studzenia ciasta.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory