Ciasto z syropem

Haps 31.01.2020 11:58
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto z syropem
Przyszły takie czasy, że ciasta są "bez". Bez cukru, bez glutenu, bez mąki . Nasz wypiek też jest "bez" - w postaci syropu z kwiatu dzikiego bzu. Zrób #poswojemu pyszne ciasto z tym sekretnym składnikiem!
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Wyłóż papierem do pieczenia spód okrągłej formy do pieczenia ciasta. Wewnętrzne krawędzie formy posmaruj olejem. W misce utrzyj jajka z cukrem aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.

2 / 4

Następnie dodaj jogurt, olej i drobno startą skórkę z cytryny. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną. Ostrożnie, partiami dodawaj mąkę z proszkiem do płynnej masy. Nie mieszaj składników zbyt długo.

3 / 4

Przelej masę do formy do pieczenia i piecz przez około 45-50 minut. Po upływie tego czasu wbij w środek ciasta patyczek. Jeżeli po wyjęciu będzie on suchy ciasto jest upieczone.

4 / 4

W rondlu podgrzej syrop z kwiatu dzikiego bzu i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, za pomocą patyczka wykonaj na całej jego powierzchni otwory. Skrop ciasto syropem z kwiatu dzikiego bzu i cytryny. Ciasto pozostaw w formie do pieczenia na około 15 minut. Wyjmij ciasto z formy i umieść na kratce do studzenia ciasta.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.