Ciasto Zebra Świąteczna (bez pieczenia)
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Herbatniki - 75-80 sztuk (kakaowych)Mascarpone - 125 gŚmietana 30 proc. - 1 lCukier puder - 7 łyżekŻelatyna - 4 łyżeczkiWoda - 75 mlDżem - 600 g o smaku czarnej porzeczkiWiórki kokosowe - 1/2 szklankiLikier kokosowy - 3 łyżkiPraliny kokosowe - 16-20 sztuk
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotuj krem: żelatynę zalej wodą (75 ml) i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzej żelatynę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, aż masa nabierze płynnej konsystencji (uważaj, żeby nie zagotować masy, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Przestudź.
W dużej misce umieść mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz likier kokosowy i przy pomocy miksera ubij wszystkie składniki na sztywny krem. Nabierz dwie łyżki kremu, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj kolejne dwie łyżki kremu, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z kremem. Zmiksuj do otrzymania jednolitej masy.
Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę kakaowych herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj kolejno 1/3 przygotowanego dżemu z porzeczek oraz 1/4 kremu. Następnie ułóż kolejne warstwy herbatników, dżemu z porzeczek, kremu, herbatników, dżemu z porzeczek, kremu i zakończ warstwą herbatników oraz kremu (z pominięciem dżemu). Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi i porozkładaj na nim równomiernie pralinki kokosowe, tak aby po pokrojeniu na każdym kawałku ciasta znalazła się jedna pralinka.
Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc aby herbatniki zdążyły odpowiednio zmięknąć.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory