Cielęcina z mniszkiem
Cielęcina z mniszkiem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cebula - 2Masło - 125 gCielęcina - 4 plastry (po 15 dag) chudejSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaMąka pszenna - łyżkaWino białe - szklanka wytrawnegoMniszek lekarski (mlecz) - 750 g listkówŚmietana 18 proc. - łyżka gęstej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Cebule drobno kroimy i szklimy na 50 g masła, po czym dodajemy pokrojoną w paseczki cielęcinę i smażymy 8-10 minut, stale mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę oraz wino i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
2 / 2
Na reszcie masła podsmażamy do miękkości listki mniszka, doprawiamy, pod koniec smażenia dodajemy śmietanę. Podajemy razem z cielęciną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory