Ciemne czereśnie w alkoholu

Ciemne czereśnie w alkoholu
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Gotujemy syrop ze szklanki cukru i 1/2 szklanki wody. Wkładamy do niego czereśnie, blanszujemy 2 minuty, wyjmujemy, studzimy, a potem wkładamy do słoików. Do syropu dodajemy resztę cukru i podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Gotujemy 2 minuty na mocnym ogniu, studzimy i mieszamy z brandy.
2 / 2
Przygotowanym syropem zalewamy owoce w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy (15 minut w lekko wrzącej wodzie lub w piekarniku nagrzanym do 90°C). Odwracamy słoiki dnem do góry, a kiedy zupełnie ostygną, odwracamy je ponownie i przenosimy do spiżarni.
Czereśnie w brandy, przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, wytrzymają 4-5 miesięcy. Podajemy je do deserów.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory