Ciemne czereśnie w alkoholu

Magazyn Kuchnia/Anna Wrońska 09.10.2020 15:29
(1 ocena)
OCEŃ
Ciemne czereśnie w alkoholu
Ciemne czereśnie w alkoholu
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Gotujemy syrop ze szklanki cukru i 1/2 szklanki wody. Wkładamy do niego czereśnie, blanszujemy 2 minuty, wyjmujemy, studzimy, a potem wkładamy do słoików. Do syropu dodajemy resztę cukru i podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Gotujemy 2 minuty na mocnym ogniu, studzimy i mieszamy z brandy.

2 / 2

Przygotowanym syropem zalewamy owoce w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy (15 minut w lekko wrzącej wodzie lub w piekarniku nagrzanym do 90°C). Odwracamy słoiki dnem do góry, a kiedy zupełnie ostygną, odwracamy je ponownie i przenosimy do spiżarni.

Czereśnie w brandy, przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, wytrzymają 4-5 miesięcy. Podajemy je do deserów.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps