Składniki (4porcje)
-
Krewetki - 1/2 kg dużychKrab - 2Małże - 12 w skorupachOliwa - 1/4 filiżankiCebula - 1Papryka zielona - 1Pietruszka - 2/3 filiżankiCzosnek - 2 ząbkiPrzecier pomidorowy - 40 dagPomidory z puszki - 80 dagWino czerwone - 1 filiżanka wytrawnegoLiść laurowy - 1Bazylia - 1 łyżeczkaOregano świeże - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Usuwamy pancerz i przewód pokarmowy krewetek. Oczyszczamy i usuwamy pancerze krabów, czyścimy małże, pozostawiając je w skorupkach.
2 / 3
Na rozgrzaną w rondlu oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, posiekaną paprykę i pietruszkę. Smażymy, często mieszając, aż cebula będzie miękka. Dodajemy koncentrat, rozgniecione łyżką pomidory z puszki wraz z sokiem, wino i zioła. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, aż do lekkiego zgęstnienia.
3 / 3
Dodajemy owoce morza. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż małże się otworzą, a krewetki zaróżowią (ok. 20 min). Nalewamy zupę do miseczek i podajemy z chlebem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory