Clafoutis czereśniowo-waniliowe

Kinga A. Kłosińska/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 14:00
(brak ocen)
OCEŃ
Clafoutis czereśniowo-waniliowe
Clafoutis czereśniowo-waniliowe
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C (jeśli z nawiewem, to do 170 st. C). Delikatnie drylujemy czereśnie i rozsypujemy je na dnie posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia o pojemności ok. 1 litra. Skrapiamy czereśnie 1 łyżeczką kirszu i posypujemy 1 łyżeczką brązowego cukru.

2 / 3

Rozbijamy mikserem jajka (ok. 1-2 min). Gdy staną się puszyste, dodajemy pozostały cukier (brązowy), cukier waniliowy, mąkę, mleko, śmietankę i resztę kirszu. Rozbijamy na jednolitą masę i zalewamy czereśnie. 

3 / 3

Pieczemy 35-40 minut. Powierzchnia clafoutis powinna być jasnozłota. Podajemy lekko ciepłe posypane cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps