Clafoutis czereśniowo-waniliowe

Clafoutis czereśniowo-waniliowe
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Czereśnie - 65 dag ciemnychBrązowy cukier demerara - 4 łyżeczkiKirsz (alkohol wiśniowy) - 4 łyżeczkiJajka - 3 dużeMąka pszenna - 50 gMleko 2.0 proc. - 150 mlŚmietana kremówka 36 proc. - 200 mlCukier waniliowy - 1 torebkaCukier puder - do posypaniaMasło - do smarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C (jeśli z nawiewem, to do 170 st. C). Delikatnie drylujemy czereśnie i rozsypujemy je na dnie posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia o pojemności ok. 1 litra. Skrapiamy czereśnie 1 łyżeczką kirszu i posypujemy 1 łyżeczką brązowego cukru.
2 / 3
Rozbijamy mikserem jajka (ok. 1-2 min). Gdy staną się puszyste, dodajemy pozostały cukier (brązowy), cukier waniliowy, mąkę, mleko, śmietankę i resztę kirszu. Rozbijamy na jednolitą masę i zalewamy czereśnie.
3 / 3
Pieczemy 35-40 minut. Powierzchnia clafoutis powinna być jasnozłota. Podajemy lekko ciepłe posypane cukrem pudrem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory