Comber jagnięcy podany na purée z bobu z glazurowaną marchewką i sosem z owoców leśnych

Emilia Buchowiec-Lotsmanov/Magazyn Kuchnia 17.02.2021 17:29
(brak ocen)
OCEŃ
Comber jagnięcy podany na purée z bobu z glazurowaną marchewką i sosem z owoców leśnych
Comber jagnięcy podany na purée z bobu z glazurowaną marchewką i sosem z owoców leśnych
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

Comber płuczemy, osuszamy, kroimy na porcje (z jednego combra uzyskamy 2 porcje, po 4 kosteczki każda). Czosnek obieramy, ząbki lekko miażdżymy, kroimy na pół, układamy na każdej porcji combra. Rozmaryn myjemy i osuszamy, listki rozmarynu obrywamy z gałązki i posypujemy nimi mięso. Tak przygotowany comber nacieramy olejem i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.

2 / 6

Zamarynowany comber wyjmujemy z lodówki na jakieś 30 minut przed smażeniem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z termoobiegiem. Mięso obsmażamy z każdej strony na złoto - na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na 4-5 minut. Wyjmujemy mięso z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.

3 / 6

Robimy purée. Bób myjemy, gotujemy w mocno osolonej wodzie przez jakieś 10 minut. Cedzimy i hartujemy zimną wodą. Obieramy ze skórek (najlepiej, gdy jest jeszcze ciepły i zanurzony w wodzie). Następnie miksujemy bób na gładką masę, dodajemy masło, śmietankę, odrobinę soku z cytryny, drobno posiekany czosnek, suszoną miętę, sól i pieprz. Miksujemy jeszcze chwilę. Przed podaniem delikatnie podgrzewamy purée (uwaga! łatwo je przypalić, więc często mieszamy podczas podgrzewania).

4 / 6

Przygotowujemy glazurowane marchewki. Dokładnie myjemy marchewki i, jeśli jest potrzeba, oskrobujemy. Wrzucamy do garnka z wrzącą osoloną wodą na około 5 minut. Cedzimy. W garnku rozpuszczamy połowę masła, dodajemy marchewki, a następnie miód. Kiedy miód się rozpuści, wsypujemy drobno posiekaną natkę i przyprawiamy solą. Podgrzewamy chwilę, wrzucamy resztę masła i wyłączamy gaz.

5 / 6

Robimy sos. Maliny i jagody delikatnie płuczemy i cedzimy. W rondelku zagotowujemy wino z cukrem, dodajemy owoce. Gotujemy jakieś 6-7 minut, przyprawiamy i podajemy.

6 / 6

Mięso, które już odpoczęło, kroimy na mniejsze kotleciki (po jednej kosteczce). Mięso powinno być lekko różowe w środku. Na talerzach układamy purée i marchewki, na nich mięso, ozdabiamy sosem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.