Congee ryżowe z orzechami, zieloną natką pietruszki, cynamonem, miodem z pomarańczą i boskim olejem migdałowym

Samar Khanafer-Gniadek/Magazyn Kuchnia 16.07.2020 13:24
(brak ocen)
OCEŃ
Congee ryżowe z orzechami, zieloną natką pietruszki, cynamonem, miodem z pomarańczą i boskim olejem migdałowym
Congee ryżowe z orzechami, zieloną natką pietruszki, cynamonem, miodem z pomarańczą i boskim olejem migdałowym
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Ryż płuczę na sicie. W garnku rozgrzewam masło klarowane, wrzucam ryż, plaster imbiru i podsmażam przez chwilę. Dodaję szczyptę soli i wodę. Gotuję na niewielkim ogniu około 40 minut, aż ryż się dobrze rozgotuje.

2 / 2

W kubeczku mieszam wyciśnięty sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, miód i olej. Orzechy rozłupuję i podprażam na suchej patelni. Do miski wlewam ugotowaną zupę, polewam mieszanką z miodu, posypuję ją poszatkowaną natką, orzechami, cynamonem i świeżo mielonym pieprzem. Całość jest delikatna, przyjemnie słodko-ostra i rozgrzewa. Trzeba się otworzyć na nowe!

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA