Congee ryżowe z orzechami, zieloną natką pietruszki, cynamonem, miodem z pomarańczą i boskim olejem migdałowym
Congee ryżowe z orzechami, zieloną natką pietruszki, cynamonem, miodem z pomarańczą i boskim olejem migdałowym
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Ryż jaśminowy - 1/2 szklankiMasło klarowane - 1 łyżkaImbir - 1 plasterek świeżegoSól - szczypta różowejWoda - 5 szklanekPomarańcze - 1 łyżka wyciśniętego sokuSkórka pomarańczowa - odrobinaMiód pszczeli - 1 łyżkaMigdały - 1 łyżka olejuOrzechy włoskie - garśćNatka pietruszki - 1 łyżka poszatkowanejCynamon - szczyptaPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Ryż płuczę na sicie. W garnku rozgrzewam masło klarowane, wrzucam ryż, plaster imbiru i podsmażam przez chwilę. Dodaję szczyptę soli i wodę. Gotuję na niewielkim ogniu około 40 minut, aż ryż się dobrze rozgotuje.
2 / 2
W kubeczku mieszam wyciśnięty sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, miód i olej. Orzechy rozłupuję i podprażam na suchej patelni. Do miski wlewam ugotowaną zupę, polewam mieszanką z miodu, posypuję ją poszatkowaną natką, orzechami, cynamonem i świeżo mielonym pieprzem. Całość jest delikatna, przyjemnie słodko-ostra i rozgrzewa. Trzeba się otworzyć na nowe!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory