Coq au Vin
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Kurczak - duży, ok. 2 kg
-
Marynata:
Marchewka - 2 pokrojone w plastryCebula biała - 2 pokrojone w plastryPomidory - 1 pokrojony w cząstkiCzosnek - 2 rozgniecione ząbkiTymianek świeży - 3 gałązkiLiść laurowy - 1Natka pietruszki - łyżka posiekanejPieprz czarny w ziarnach - 20 ziarenWino czerwone - 2 butelki, najlepiej bordeauxBrandy - 60 ml winiakuOlej rzepakowy - 60 ml
-
Dodatki:
Masło - 100 gOlej rzepakowy - 6 łyżekMąka pszenna - 40 gSól - do smakuMarynowane cebulki - 250 gCukier - 1 łyżkaPieprz czarny mielony - do smakuPieczarki - 300 g małychBoczek wędzony - 250 g plastrów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka dzielimy na kawałki: piersi i udka na pół, oddzielnie skrzydełka. Przygotowujemy marynatę, mieszając jej składniki, zanurzamy w niej kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na 12 godz. Dzięki marynowaniu w czerwonym winie mięso nasyci się jego aromatem, skruszeje i nabierze miękkości. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, osuszamy (marynatę zachowujemy). Obsmażamy w brytfannie lub na głębokiej patelni na maśle z olejem. Wrzucamy warzywa i zioła wyłowione z marynaty, smażymy 5 minut. Dodajemy mąkę i dusimy 2 minuty. Wlewamy płyn z marynaty, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 220°C. W tym czasie wrzucamy na patelnię marynowaną cebulkę, zalewamy wodą i doprawiamy łyżką cukru, solą oraz pieprzem. Gotujemy do miękkości, aż woda odparuje. Pieczarki kroimy w ćwiartki, obsmażamy na maśle i dusimy, doprawiając do smaku. Kiedy woda z pieczarek odparuje, mieszamy je z cebulką. Bekon kroimy w paski, obsmażamy na skwarki i dodajemy do cebulek z pieczarkami. Wyjmujemy kurczaka z brytfanny. Powstały płyn przecedzamy, warzywa przecieramy, a potem dodajemy do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Wkładamy kurczaka do brytfanny, zalewamy mieszaniną warzywno-pieczarkową. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory