Crema Catalana czyli krem waniliowy na gorąco

Magazyn Kuchnia 29.07.2020 16:46
(brak ocen)
OCEŃ
Crema Catalana czyli krem waniliowy na gorąco
Crema Catalana (krem waniliowy na gorąco)
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Na blachę wlej tyle gorącej wody, aby sięgała do 2 cm wysokości, ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Zagotuj mleko ze śmietaną, skórką z pomarańczy, cynamonem i wanilią. Zdejmij z ognia, wyjmij skórkę, cynamon i wanilię. Przestudź. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z mlekiem, przecedź. Kremem napełnij foremki, uważając, aby na powierzchni nie było piany.

 

2 / 2

Foremki wstaw do wody na blasze (powinny być zanurzone do 1/2 wysokości). Piecz godzinę, ostudź. Rozgrzej grill piekarnika. Każdą porcję kremu posyp odrobiną gałki i łyżką cukru. Wstaw do piekarnika tylko na chwilkę, aby cukier się skarmelizował. Uwaga: sam krem nie może się rozgrzać!

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.