Crema Catalana czyli krem waniliowy na gorąco
Crema Catalana (krem waniliowy na gorąco)
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mleko 3.2 proc. - 300mlŚmietana kremówka 36 proc. - 200 mlSkórka pomarańczowa - Z 2 pomarańczyCynamon - KawałekWanilia - 1 rozcięta laskaŻółtka - 5 sztCukier - 5 dagGałka muszkatołowa - Do smaku (tatra)Cukier - 6 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Na blachę wlej tyle gorącej wody, aby sięgała do 2 cm wysokości, ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Zagotuj mleko ze śmietaną, skórką z pomarańczy, cynamonem i wanilią. Zdejmij z ognia, wyjmij skórkę, cynamon i wanilię. Przestudź. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z mlekiem, przecedź. Kremem napełnij foremki, uważając, aby na powierzchni nie było piany.
2 / 2
Foremki wstaw do wody na blasze (powinny być zanurzone do 1/2 wysokości). Piecz godzinę, ostudź. Rozgrzej grill piekarnika. Każdą porcję kremu posyp odrobiną gałki i łyżką cukru. Wstaw do piekarnika tylko na chwilkę, aby cukier się skarmelizował. Uwaga: sam krem nie może się rozgrzać!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory