Składniki (4porcje)
-
Żółtka - 8Cukier - 80 dag bardzo drobnegoMarchewka - 200 g ugotowanejŚmietana kremówka 36 proc. - 300 mlSok pomarańczowy - 150 mlBrązowy cukier demerara - 40 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka bardzo delikatnie ucieramy z cukrem, aż zaczną jaśnieć. Nie mogą się ubić i spienić. Marchewkę miksujemy na gładki krem z łyżką śmietany. Podgrzewamy śmietanę, aż pojawią się duże pęcherzyki, ale nie zagotowujemy. Łączymy marchewkę ze śmietaną i dodajemy powoli do żółtek, delikatnie mieszając, aby nie napowietrzyć kremu. Dodajemy podgrzany sok pomarańczowy. Rozlewamy masę do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 130°C na 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń). Następnie wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Tuż przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i przypalamy palnikiem kuchennym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory