Creme caramel

Nawojka Meijer/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 11:36
(1 ocena)
OCEŃ
Creme caramel
Creme caramel
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Karmelizujemy cukier na patelni i wylewamy na dno ceramicznych naczynek cienką warstwą. Odstawiamy do schłodzenia. Mleko z wanilią zagotowujemy (wanilię przecinamy wzdłuż na pół). Żółtka, całe jajka i brązowy cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do mleka i mieszając, powoli podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Przecedzamy masę przez drobne sito. Wlewamy do naczynek z karmelem. Umieszczamy naczynka z kremem w większym naczyniu z gorącą wodą (powinna sięgać do połowy wysokości foremek) i zapiekamy w temp. 110°C około 50 minut. Schładzamy. Odwracamy foremki do góry dnem i wykładamy gotowy krem na talerzyki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps