Składniki (6porcji)
-
Cukier - szklankaMleko 3.2 proc. - szklankaWanilia - 1 laskaŻółtka - 2Jajka - 3 całeBrązowy cukier demerara - 5 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Karmelizujemy cukier na patelni i wylewamy na dno ceramicznych naczynek cienką warstwą. Odstawiamy do schłodzenia. Mleko z wanilią zagotowujemy (wanilię przecinamy wzdłuż na pół). Żółtka, całe jajka i brązowy cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do mleka i mieszając, powoli podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Przecedzamy masę przez drobne sito. Wlewamy do naczynek z karmelem. Umieszczamy naczynka z kremem w większym naczyniu z gorącą wodą (powinna sięgać do połowy wysokości foremek) i zapiekamy w temp. 110°C około 50 minut. Schładzamy. Odwracamy foremki do góry dnem i wykładamy gotowy krem na talerzyki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory