Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 1/2 kgCukier puder - 4 łyżkiMasło - 250 gMleko 2.0 proc. - 250 mlDrożdże świeże - 3 dagSól - łyżkaŻółtka - jedno
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i solą. W środku kopczyka mąki robimy spore wgłębienie, do którego wlewamy mleko z rozpuszczonymi w nim drożdżami. Wyrabiamy szybko, a gdy mąka wchłonie całe mleko, przykrywamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy je kilka razy, aby z ciasta uszły pęcherzyki gazu i wstawiamy je na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki, prostokątny placek, na środku którego układamy plasterki masła. Rogi placka składamy do wewnątrz jak kopertę i ponownie rozwałkowujemy. Otrzymany placek składamy teraz na 3 części i rozwałkowujemy jeszcze raz. Czynność tę powtarzamy trzykrotnie, po czym odstawiamy ciasto na 15 min. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy trójkąty o boku ok. 10 cm. Każdy z nich zwijamy od podstawy ku wierzchołkowi, a z wałeczka formujemy rogalik. Rogaliki układamy na oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Smarujemy po wierzchu rozmąconym żółtkiem i pieczemy 15 min w 220 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory