Croissanty czyli rogaliki

Anna Włodek/Magazyn Kuchnia 08.01.2020 17:33
(1 ocena)
OCEŃ
Croissanty czyli rogaliki
Croissanty czyli rogaliki
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i solą. W środku kopczyka mąki robimy spore wgłębienie, do którego wlewamy mleko z rozpuszczonymi w nim drożdżami. Wyrabiamy szybko, a gdy mąka wchłonie całe mleko, przykrywamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy je kilka razy, aby z ciasta uszły pęcherzyki gazu i wstawiamy je na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki, prostokątny placek, na środku którego układamy plasterki masła. Rogi placka składamy do wewnątrz jak kopertę i ponownie rozwałkowujemy. Otrzymany placek składamy teraz na 3 części i rozwałkowujemy jeszcze raz. Czynność tę powtarzamy trzykrotnie, po czym odstawiamy ciasto na 15 min. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy trójkąty o boku ok. 10 cm. Każdy z nich zwijamy od podstawy ku wierzchołkowi, a z wałeczka formujemy rogalik. Rogaliki układamy na oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Smarujemy po wierzchu rozmąconym żółtkiem i pieczemy 15 min w 220 st. C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps