Składniki (10porcji)
-
Truskawkowa
Truskawki - 1/2 kgCukier - 3 łyżki, drobnyGalaretka truskawkowa - opakowanieŻelatyna - 2 łyżeczkiWoda - szklanka, gorącaSok cytrynowy - łyżka
-
Gruszkowa
Gruszki - 1/2 kg, słodkie, miękkieSok cytrynowy - 3 łyżkiGalaretka - opakowanie (gruszkowa lub inna w żółtym kolorze)Żelatyna - łyżeczkaWoda - szklanka, gorącaCukier - 3 łyżki, drobnySkórka z cytryny - łyżeczka
-
Oraz
Cukier - do obtoczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Truskawki miksujemy z drobnym cukrem. Galaretkę i żelatynę (wcześniej namoczoną w łyżce zimnej wody) rozpuszczamy w gorącej wodzie. Łączymy z truskawkami i sokiem z cytryny. Gruszki ścieramy na drobnych oczkach tarki i od razu polewamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. We wrzątku rozpuszczamy galaretkę i żelatynę (wcześniej namoczoną w łyżce zimnej wody), wsypujemy cukier, mieszamy z gruszkami, dodajemy skórkę cytrynową. Każdą z galaretek wylewamy do płaskiej formy wyłożonej pergaminem. Gdy masa zakrzepnie, wycinamy foremkami wybrane kształty i dokładnie obtaczamy w cukrze. Gotowe galaretki przechowujemy w lodówce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory