Curry z baraniną i pigwami

Magazyn Kuchnia 24.02.2020 16:45
(brak ocen)
OCEŃ
Curry z baraniną i pigwami
Curry z baraniną i pigwami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 7

Jagnięcinę oddzielamy od kości, kości rąbiemy na mniejsze kawałki. Mięso, po usunięciu tłuszczu i błonek, kroimy w kostkę.

2 / 7

Robimy wywar: na blasze układamy kawałki kości, tłuszcz i błonki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-230°C, pieczemy 45 minut.

3 / 7

Wkładamy do rondla, na blachę wlewamy gorącą wodę i zeskrobujemy "smak". Wlewamy do rondla z kośćmi i tłuszczem, gotujemy pół godziny bez pokrywki, cedzimy.

4 / 7

Na połowie masła podsmażamy mięso, solimy, posypujemy mąką i curry. Zasmażamy, wlewamy wino i 100 ml wywaru z kości, dusimy przez około 30 minut na małym ogniu.

5 / 7

Pepperoni kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka. Pigwy kroimy na ósemki, obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Pepperoni i owoce smażymy na pozostałym maśle, przyprawiamy solą, cukrem i kminem.

6 / 7

Mieszamy z mięsem, rodzynkami i resztą wywaru, przykrywamy, dusimy 30 minut. Co jakiś czas lekko mieszamy.

7 / 7

Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze jakieś 15 minut. Curry posypujemy posiekaną natką i podajemy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.