Składniki (4porcje)
-
Baranina - 1.5 kgWoda - 3 szklankiMasło klarowane - 4 łyżkiMąka pszenna typ 500 - 1 łyżkaCurry - 1 łyżkaWino białe - 100 ml wytrawnegoPepperoni - 4Pigwa - 2 owoceCukier - 2 łyżkiRodzynki - 5 dagNatka pietruszki - 1 pęczekKumin (kmin rzymski) - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jagnięcinę oddzielamy od kości, kości rąbiemy na mniejsze kawałki. Mięso, po usunięciu tłuszczu i błonek, kroimy w kostkę.
Robimy wywar: na blasze układamy kawałki kości, tłuszcz i błonki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-230°C, pieczemy 45 minut.
Wkładamy do rondla, na blachę wlewamy gorącą wodę i zeskrobujemy "smak". Wlewamy do rondla z kośćmi i tłuszczem, gotujemy pół godziny bez pokrywki, cedzimy.
Na połowie masła podsmażamy mięso, solimy, posypujemy mąką i curry. Zasmażamy, wlewamy wino i 100 ml wywaru z kości, dusimy przez około 30 minut na małym ogniu.
Pepperoni kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka. Pigwy kroimy na ósemki, obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Pepperoni i owoce smażymy na pozostałym maśle, przyprawiamy solą, cukrem i kminem.
Mieszamy z mięsem, rodzynkami i resztą wywaru, przykrywamy, dusimy 30 minut. Co jakiś czas lekko mieszamy.
Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze jakieś 15 minut. Curry posypujemy posiekaną natką i podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory