Składniki (4porcje)
-
Czosnek - 2 ząbkiCebula - 1Oliwa - 3 łyżkiSoczewica zielona - 200 gPomidory z puszki - 450 g krojonychCynamon - 3 łyżeczkiChili - 1 papryczkaKrewetki - 16 tygrysichOliwki zielone - garśćMarmolada pomarańczowa - 1 łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuLubczyk - 1 pęczekBagietka - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Siekamy czosnek oraz cebulę i szklimy na oliwie. Wrzucamy soczewicę i podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając.
2 / 3
Dodajemy pomidory z zalewą oraz 2 szklanki wody, doprawiamy cynamonem i posiekanym chilli. Gotujemy na małym ogniu 15 minut, aż soczewica będzie al dente, a nadmiar płynu odparuje.
3 / 3
Dodajemy obrane krewetki, oliwki i marmoladę, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Curry podajemy posypane grzankami z bagietki oraz posiekanym lubczykiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory