Cytrynowe podudzia kurczaka

Cytrynowe podudzia kurczaka
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Cytryna - 1Palki z kurczaka - 1.5 kgSól - łyżeczkaPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiRozmaryn świeży - 1 łyżka posiekanegoCzosnek - 2 ząbki roztarte
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Włączamy piekarnik, ustawiamy funkcję grillowania. Cytrynę cieniutko obieramy, wyciskamy sok, skórkę kroimy w paseczki. Podudzia przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny, mieszamy, aby całe mięso było pokryte sokiem i przyprawami.
2 / 3
Udka układamy na blasze, wsuwamy pod rozgrzany grill i pieczemy 15 minut, odwracając co 5 minut.
3 / 3
Mięso przekładamy na półmisek, a powstały w czasie pieczenia sos rozprowadzamy resztą soku cytrynowego, dodajemy skórkę z cytryny, rozmaryn i czosnek. Mieszamy, w powstałym sosie obtaczamy kawałki kurczaka i pieczemy pod grillem jeszcze 3-5 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory