Składniki (2porcje)
-
Mąka pszenna - 2 szklankiOliwa - 1/4 szklankiJajka - 3Sól - szczyptaŻółtka - 1 zmiksowane z 1/4 szklanki wodyMasło - 2 łyżkiCebula biała - 1/2 posiekanejCzosnek - 1 łyżeczka rozgniecionegoWino białe - 1 szklankaŚmietana kremówka 36 proc. - 2 szklankiSer kozi miękki - 14 dagPieprz czarny mielony - do smakuPstrąg - mięso z 2 wędzonychAtrament z kałamarnicy - 2 krople
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miksujemy składniki ciasta, aż powstanie kruszonka. Zagniatamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godz. Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy długie wstążki. Robimy sos. W rondlu rozgrzewamy masło lub oliwę, szklimy cebulę, dodajemy czosnek i dusimy około minuty. Wlewamy wino, gotujemy, aż połowa odparuje. Dodajemy śmietanę, znów gotujemy, aż odparuje połowa. Mieszamy z pokruszonym serkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 2 min, (jeśli jest ze sklepu, gotujemy wg przepisu na opakowaniu). Odcedzamy, przekładamy na talerze, polewamy sosem, a na wierzchu układamy kawałeczki pstrąga.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory