Czekoladowe markizy
Czekoladowe markizy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Ciasto
Masło - 6-7 dag posiekanego zimnegoCukier puder - 1/4 szklankiMąka pszenna - 1/2 szklankiMąka ziemniaczana - 1.5 łyżeczkiKakao - łyżkaŻółtka - 1
-
Krem
Czekolada gorzka - 10 dagŚmietana 30 proc. - 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Łyżeczką nabieraj porcje ciasta, formuj kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczaj każdą kulkę. Piecz 5-7 minut, a potem zdejmij z blachy i ostudź.
2 / 2
Zrób krem: połam czekoladę, przełóż do rondelka, wlej śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się stopi i powstanie gładka masa. Odstaw ją, aby przestygła, a potem posmaruj spody ciastek i sklej po dwa.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory