Czekoladowo-bakaliowy torcik z lodami kokosowymi

Magazyn Kuchnia/Arkadiusz Janczarek 30.11.2020 12:27
(brak ocen)
OCEŃ
Czekoladowo-bakaliowy torcik z lodami kokosowymi
Czekoladowo-bakaliowy torcik z lodami kokosowymi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy biszkopt. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy z cukrem, dodajemy żółtko, mąkę i roztopioną czekoladę. Wszystko mieszamy bardzo ostrożnie, aby nie zniszczyć struktury ubitego białka. Pieczemy na płaskiej blasze piekarnika w 160°C przez 20 min.

2 / 3

Cukier zagotowujemy z wodą, tak aby powstał gęsty syrop (gotujemy go do momentu, gdy za zanurzonym widelcem będzie się ciągnąć nitka syropu). Zalewamy ostrożnie żółtko ciepłym syropem i ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz ubitą śmietankę. Delikatnie mieszamy.

3 / 3

Na wystudzony biszkopt wysypujemy orzechy i wylewamy masę. Deser podajemy z lodami kokosowymi i bitą śmietaną. Lody kokosowe najlepiej kupić w ulubionej lodziarni. Można też wymieszać lody śmietankowe z odrobiną rumu malibu i też będzie smacznie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps