Czekoladowo-bakaliowy torcik z lodami kokosowymi
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jajka - 6Cukier - 12 łyżekMąka pszenna - 12 łyżekOrzechy włoskie - Garść posiekanychCzekolada gorzka - 12 kostek
-
masa:
Cukier - 30 dagWoda - 900 mlŻółtka - 12Czekolada gorzka - 600 g (70 proc.)Śmietana 30 proc. - 600 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy biszkopt. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy z cukrem, dodajemy żółtko, mąkę i roztopioną czekoladę. Wszystko mieszamy bardzo ostrożnie, aby nie zniszczyć struktury ubitego białka. Pieczemy na płaskiej blasze piekarnika w 160°C przez 20 min.
Cukier zagotowujemy z wodą, tak aby powstał gęsty syrop (gotujemy go do momentu, gdy za zanurzonym widelcem będzie się ciągnąć nitka syropu). Zalewamy ostrożnie żółtko ciepłym syropem i ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz ubitą śmietankę. Delikatnie mieszamy.
Na wystudzony biszkopt wysypujemy orzechy i wylewamy masę. Deser podajemy z lodami kokosowymi i bitą śmietaną. Lody kokosowe najlepiej kupić w ulubionej lodziarni. Można też wymieszać lody śmietankowe z odrobiną rumu malibu i też będzie smacznie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory