Czekoladowy fondant z mrożonym musem z białej czekolady

Ernest Jagodziński/Magazyn Kuchnia 07.01.2021 17:33
(brak ocen)
OCEŃ
Czekoladowy fondant z mrożonym musem z białej czekolady
Czekoladowy fondant z mrożonym musem z białej czekolady
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Przygotowujemy mus: białą czekoladę roztapiamy nad parą, białka i śmietankę ubijamy (osobno). Obie ubite masy delikatnie mieszamy z czekoladą. Wylewamy na blachę, posypujemy mrożonymi owocami i wstawiamy do zamrażarki na 24 godziny.

2 / 3

Po tym czasie robimy fondant: masło z pokruszoną czekoladą roztapiamy nad parą, mieszając. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem, białka ubijamy na sztywną pianę. Masę czekoladową mieszamy z pianą i utartymi żółtkami oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do formy na muffinki (może być inna, potem jednak będziemy musieli pokroić ciasto na kawałki). Pieczemy 10-12 minut w 180 st. C.

3 / 3

Na gorące ciastka kładziemy po porcji musu. Dekorujemy ulubionymi owocami i dodatkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps