Czekoladowy fondant z mrożonym musem z białej czekolady
Czekoladowy fondant z mrożonym musem z białej czekolady
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Czekolada biała - 120 gBiałka - 2Śmietana kremówka 36 proc. - 100 gOwoce - 50 g mrożonych
-
Fondant:
Masło - 200 gCzekolada gorzka - 250 gJajka - 5Cukier - 120 gMąka pszenna - 50 gProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaMaliny - do dekoracjiGranat - do dekoracjiMięta - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Przygotowujemy mus: białą czekoladę roztapiamy nad parą, białka i śmietankę ubijamy (osobno). Obie ubite masy delikatnie mieszamy z czekoladą. Wylewamy na blachę, posypujemy mrożonymi owocami i wstawiamy do zamrażarki na 24 godziny.
2 / 3
Po tym czasie robimy fondant: masło z pokruszoną czekoladą roztapiamy nad parą, mieszając. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem, białka ubijamy na sztywną pianę. Masę czekoladową mieszamy z pianą i utartymi żółtkami oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do formy na muffinki (może być inna, potem jednak będziemy musieli pokroić ciasto na kawałki). Pieczemy 10-12 minut w 180 st. C.
3 / 3
Na gorące ciastka kładziemy po porcji musu. Dekorujemy ulubionymi owocami i dodatkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory