Czysty barszcz przepis baza
Czysty barszcz przepis baza
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Burak - 2Czosnek - 2 ząbkiLiść laurowy - 2Ziele angielskie - 4 ziarenkaSól - 1 łyżka (gruboziarnistej)Cukier - 1/2 łyżeczkiChleb razowy - 1 kromkaBurak - 2-3Jabłka - 1Seler naciowy - 1 gruby plasterCzosnek - 2 ząbkiLiść laurowy - 1Ziele angielskie - 3 ziarnaZakwas na barszcz - 3 szklanki (ma być przecedzony przez ściereczkę)Sól - do smakuCukier - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy zakwas: Buraki obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do litrowego słoika, dodając przyprawy i pokruszony chleb. Zalewamy trzema szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni. Robimy barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek i przyprawy. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy, odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy i podgrzewamy. Składniki dodatkowe, które wzbogacą smak barszczu, dodajemy na początku i/lub na końcu gotowania - tak, jak to opisano w dalszych przepisach.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory