Delikatny pasztet z kaczych wątróbek
Delikatny pasztet z kaczych wątróbek
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Wątróbka drobiowa - 1 kg oczyszczonych kaczychKoniak - 50 mlPorto - 50 mlSkórka pomarańczowa - Z 1 owocuJajka - 9Masło - 35 dag stopionego i lekko przestudzonegoSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
W malakserze miksujemy wątróbki, alkohol i skórkę pomarańczową. Ciągle miksując, dodajemy po jednym jajku i powoli wlewamy rozpuszczone masło. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przecieramy przez sito i wlewamy do formy wyłożonej przezroczystą kuchenną folią.
2 / 2
Pieczemy 1 godz. i 20 minut w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczeniu i ostudzeniu wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki. Podajemy w plastrach lub smarujemy pasztetem kromki chałki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory