Deser jabłkowo-piernikowy

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 06.12.2019 20:02
(brak ocen)
OCEŃ
Deser jabłkowo-piernikowy
Deser jabłkowo-piernikowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Karmelizujemy na patelni z syropem klonowym, połową masła, cynamonem i gałką, uważając, by się nie rozpadły. Cedzimy i zachowujemy powstały syrop. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na kogel-mogel, ubijamy z mascarpone. Białka miksujemy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą mascarpone. Plastry piernika kroimy w paski lub w kostkę. Podsmażamy na pozostałym maśle, aż się lekko przyrumienią. Dodajemy syrop z gotowania jabłek, chwilę karmelizujemy. W przezroczystych szklankach lub miseczkach rozkładamy połowę piernika, następnie połowę kremu, potem resztę piernika, jabłka i resztę kremu. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Do tego deseru nadaje się każdy rodzaj piernika: możecie wykorzystać resztki dojrzewającego lub ucieranego albo pokruszone pierniczki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA