Składniki (6porcji)
-
Jabłka - 3-4Masło - 30 gCynamon - 1/2 łyżeczkiGałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki mielonejJajka - 3Cukier - 60 gAromat waniliowy - łyżeczkaMascarpone - 250 gSyrop klonowy - łyżkaPiernik - 7 plastrów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Karmelizujemy na patelni z syropem klonowym, połową masła, cynamonem i gałką, uważając, by się nie rozpadły. Cedzimy i zachowujemy powstały syrop. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na kogel-mogel, ubijamy z mascarpone. Białka miksujemy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą mascarpone. Plastry piernika kroimy w paski lub w kostkę. Podsmażamy na pozostałym maśle, aż się lekko przyrumienią. Dodajemy syrop z gotowania jabłek, chwilę karmelizujemy. W przezroczystych szklankach lub miseczkach rozkładamy połowę piernika, następnie połowę kremu, potem resztę piernika, jabłka i resztę kremu. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Do tego deseru nadaje się każdy rodzaj piernika: możecie wykorzystać resztki dojrzewającego lub ucieranego albo pokruszone pierniczki.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory