Deser Pieczona Alaska (biszkopt z lodami)

Magazyn Kuchnia 04.02.2021 15:21
(brak ocen)
OCEŃ
Deser Pieczona Alaska (biszkopt z lodami)
Deser Pieczona Alaska (biszkopt z lodami)
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę, dodaj (po jednym) żółtka, następnie wsyp 20 dag cukru, a na końcu obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj drewnianą łyżką i przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

2 / 5

Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go w poprzek na 2 krążki. 

3 / 5

W 100 ml wody rozpuść 10 dag cukru. Zdejmij z ognia, wlej rum, wymieszaj. Syropem nasącz biszkopt.

4 / 5

 Jeden krążek ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, posmaruj go lodami i przykryj drugim krążkiem. Rozgrzej piekarnik do 250°C. 

5 / 5

Z 6 białek ubij pianę, dodając szczyptę soli. Do sztywnej piany wsyp 15 dag cukru pudru, ubijaj jeszcze przez kilka minut. Pokryj wierzch biszkoptu pianą i wstaw na 2 minuty do piekarnika. Wyjmij i natychmiast podawaj.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps