Deser z białej czekolady i mascarpone

Magazyn Kuchnia 27.12.2019 18:02
(1 ocena)
OCEŃ
Deser z białej czekolady i mascarpone
Deser z białej czekolady i mascarpone
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W metalowej miseczce mieszamy drobno pokrojoną białą czekoladę z wódką i wodą, ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą i gotujemy na parze, aż masa będzie jednolita - nie powinna być zbyt gęsta. Mieszamy z wanilią i dodawanym po łyżce serem mascarpone. Gdy masa będzie gładka, odstawiamy do przestygnięcia. Ubijamy na sztywno śmietankę i stopniowo łączymy ją z masą czekoladowo-serową, ciągle mieszając. Przygotowanym kremem napełniamy kieliszki lub foremki, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. W tym czasie czekolada się zetnie i deser zgęstnieje. Każdą porcję dekorujemy dowolnymi owocami i listkami mięty lub melisy. Deser możemy także posypać pokrojoną w kostkę galaretką wiśniową lub malinową. Jeśli chcemy wyjąć deser z foremek (jak na zdjęciu), dodajmy do masy trochę rozpuszczonej żelatyny - wystarczy 1-2 łyżeczki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.