Składniki (6porcji)
-
Czekolada biała - 20 dagWódka - 1/3 szklanki czystej wódki gruszkowejWoda - 1/4 szklankiWanilia - ziarenka z połowy laskiMascarpone - 25-30 dagŚmietana kremówka 36 proc. - szklankaOwoce - dowolne do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W metalowej miseczce mieszamy drobno pokrojoną białą czekoladę z wódką i wodą, ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą i gotujemy na parze, aż masa będzie jednolita - nie powinna być zbyt gęsta. Mieszamy z wanilią i dodawanym po łyżce serem mascarpone. Gdy masa będzie gładka, odstawiamy do przestygnięcia. Ubijamy na sztywno śmietankę i stopniowo łączymy ją z masą czekoladowo-serową, ciągle mieszając. Przygotowanym kremem napełniamy kieliszki lub foremki, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. W tym czasie czekolada się zetnie i deser zgęstnieje. Każdą porcję dekorujemy dowolnymi owocami i listkami mięty lub melisy. Deser możemy także posypać pokrojoną w kostkę galaretką wiśniową lub malinową. Jeśli chcemy wyjąć deser z foremek (jak na zdjęciu), dodajmy do masy trochę rozpuszczonej żelatyny - wystarczy 1-2 łyżeczki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory