Dojrzewający piernik

- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Miód pszczeli - pół kilogramaCukier - dwie szklankiMasło - 25 dagMąka pszenna - kilogramJajka - trzySoda oczyszczona - trzy łyżeczkiMleko 2.0 proc. - pół szklankiSól - pół łyżeczkiPrzyprawa korzenna do piernika - dwie torebki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miód, cukier i smalec lub masło podgrzewaj powoli, niemal do zawrzenia. Odstaw masę do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, dodaj stopniowo, wyrabiając ciasto ręką, mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól i przyprawy. Ciasto starannie wyrób, nadaj mu kształt kuli, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ściereczką i pozostaw w chłodnym miejscu, by dojrzewało przez 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto podziel na 2-3 części. Każdą porcję rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy i piecz ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudzone placki możesz przełożyć powidłami. A jeśli cienko rozwałkujesz ciasto, możesz powycinać z niego foremką małe pierniczki na choinkę (piecze się je 10 minut). Pierniki trzeba upiec 4-5 dni przed świętami, bo zaraz po upieczeniu są twarde i trzeba czasu, by skruszały.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory