Składniki (4porcje)
-
Śmietana 30 proc. - ma być schłodzona
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Schłodzoną śmietanę (minimum 30-proc.) ubijamy ? trwa to zazwyczaj kilka minut, ale zależy od temperatury śmietany (im zimniejsza, tym dłużej). Najlepiej ubijać ją w głębokiej misce, to zapobiegnie chlapaniu. Podczas procesu ubijania dojdzie do wytrącenia się masła ? w ten sposób uzyskujemy masło oraz maślankę. Masło przekładamy na sitko, maślankę przecedzamy, żeby zebrać wszystkie pozostałe w niej kawałeczki masła. Maślankę możemy wypić, dodać do ciasta na naleśniki, zmiksować z owocami na koktajl ? uwaga! jest ona rzadsza niż maślanka kupowana w sklepie. Masło płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, za każdym razem zmieniając ją na świeżą. Dzięki temu całkowicie wypłuczemy z niego maślankę i produkt dłużej zachowa świeżość. Masło odciskamy z wody i formujemy osełkę. Schładzamy. Jeżeli chcemy sklarować masło, wkładamy je do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając (najlepiej małą, spiralną trzepaczką), aż zacznie się pienić. Stopione masło przelewamy przez wyłożone gazą sitko o drobnych oczkach ? w ten sposób pozbywamy się piany. Na dnie rondla powinna pozostać wytrącona woda. Sklarowane masło studzimy i wstawiamy do lodówki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory