Domowy zakwas na barszcz
Domowy zakwas na barszcz
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Burak - trzy-czterySól - łyżeczkaLiść laurowy - dwaZiele angielskie - cztery ziarenkaTymianek świeży - dwie-trzy gałązkiKoperek - gałązkaCzosnek - kilka ząbkówChili - jedna mała papryczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki obieramy, kroimy i umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w słoju o pojemności 1,5 litra. Zagotowujemy 3/4 litra osolonej wody. Ciepłą zalewamy buraki, zamykamy słoik i odstawiamy na 2 tygodnie. Potym czasie przelewamy zakwas do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce (buraczki można wykorzystać do przygotowania sałatki). * Zakwas, a właściwie sok z kwaszonych buraków można już kupić w wielu sklepach.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory