Dorada w soli
Dorada w soli
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Ryba - jedna dorada lub pstrągPomarańcze - jedna czerwonaBiałka - dwaSól - 1 kg grubejOregano świeże - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umytą i wypatroszoną rybę wypełniamy od środka pokrojonymi plastrami pomarańczy ze skórką. W misce mieszamy białka z solą. Połowę tej mieszaniny wykładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia, kładziemy na wierzchu rybę, obkładamy ją pozostałymi plasterkami pomarańczy i resztą mieszaniny solnej, uklepujemy. Pieczemy 30 min w temp. 200°C. Potrawa będzie gotowa, kiedy sól zacznie brązowieć. Delikatnie obstukujemy solną skorupkę, zdejmujemy jej wierzchnią warstwę, rybę posypujemy posiekanym oregano i podajemy. Uwaga: usuwając skórę i ości, uważajmy, żeby nie nasypać soli na potrawę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory