Dorada w soli

Junona Lamcha-Grynberg/Magazyn Kuchnia 18.12.2019 17:17
(brak ocen)
OCEŃ
Dorada w soli
Dorada w soli
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umytą i wypatroszoną rybę wypełniamy od środka pokrojonymi plastrami pomarańczy ze skórką. W misce mieszamy białka z solą. Połowę tej mieszaniny wykładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia, kładziemy na wierzchu rybę, obkładamy ją pozostałymi plasterkami pomarańczy i resztą mieszaniny solnej, uklepujemy. Pieczemy 30 min w temp. 200°C. Potrawa będzie gotowa, kiedy sól zacznie brązowieć. Delikatnie obstukujemy solną skorupkę, zdejmujemy jej wierzchnią warstwę, rybę posypujemy posiekanym oregano i podajemy. Uwaga: usuwając skórę i ości, uważajmy, żeby nie nasypać soli na potrawę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.