Drożdżówka z kruszonką

Magazyn Kuchnia 18.12.2019 14:22
(brak ocen)
OCEŃ
Drożdżówka z kruszonką
Drożdżówka z kruszonką
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zrób rozczyn: rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, wlej letnie mleko, dodaj 4 łyżki mąki, odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i resztę cukru. Wlej wyrośnięte drożdże, zagniataj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wtedy wlej stopione i lekko przestudzone masło, wyrabiaj dalej, aż ciasto będzie jednolite i przestanie się kleić do ręki. Wtedy przełóż je na blachę, pozostaw w ciepłym miejscu, aby trochę podrosło, a w tym czasie przygotuj kruszonkę: stopione, przestudzone masło wyrób palcami z cukrem i taką ilością mąki, aby kruszonka miała sypką konsystencję. Posyp ciasto, wstaw do ciepłego, ale jeszcze nie gorącego piekarnika. Ustaw temperaturę na 180 st. C, piecz około 40 minut na złoty kolor.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps