Drożdżówki z budyniem jaglanym i daktylami

Magazyn Kuchnia/Honorata Piwowarska 10.02.2021 16:58
(brak ocen)
OCEŃ
Drożdżówki z budyniem jaglanym i daktylami
Drożdżówki z budyniem jaglanym i daktylami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Daktyle płuczemy, zalewamy letnią wodą tak, żeby je przykryła i odstawiamy na 20 minut. Osączamy, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z budyniem jaglanym.

2 / 5

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy po łyżce mąki i cukru i wlewamy tyle mleka, mieszając, by rozczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

3 / 5

Masło topimy, studzimy. Resztę mąki, cukru, mleka, sól, jajka i wyrośnięty rozczyn miksujemy. Pod koniec miksowania wlewamy masło. Ciasto przekładamy na blat i zagniatamy kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. 

4 / 5

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 2 cm i wycinamy krążki średnicy 7-8 cm. W każdym robimy dość szerokie wgłębienie (np. kieliszkiem). Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

5 / 5

Ciastka smarujemy jajkiem, środki napełniamy łyżeczką budyniu z figami. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (drożdżówki powinny się zezłocić). Studzimy, środki dopełniamy pozostałym budyniem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA