Drożdżówki z budyniem jaglanym i daktylami

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Daktyle - 100 g suszonychBudyń śmietankowy - 250-300 g jaglanegoDrożdże świeże - 20 gMąka pszenna - 340 gCukier - 80 gMleko 3.2 proc. - 160 mlMasło - 50 gJajka - 2 dużeSól - SzczyptaJajka - 1 do posmarowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Daktyle płuczemy, zalewamy letnią wodą tak, żeby je przykryła i odstawiamy na 20 minut. Osączamy, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z budyniem jaglanym.
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy po łyżce mąki i cukru i wlewamy tyle mleka, mieszając, by rozczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło topimy, studzimy. Resztę mąki, cukru, mleka, sól, jajka i wyrośnięty rozczyn miksujemy. Pod koniec miksowania wlewamy masło. Ciasto przekładamy na blat i zagniatamy kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 2 cm i wycinamy krążki średnicy 7-8 cm. W każdym robimy dość szerokie wgłębienie (np. kieliszkiem). Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciastka smarujemy jajkiem, środki napełniamy łyżeczką budyniu z figami. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (drożdżówki powinny się zezłocić). Studzimy, środki dopełniamy pozostałym budyniem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory