Drożdżówki z makiem i żurawinami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Mąka pszenna - 500 gDrożdże instant - jedno opakowanie (7 g)Mleko 2.0 proc. - 250 ml letniegoCukier - 100 gMasło - 75 g stopionego i przestudzonego
-
Nadzienie
Budyń waniliowy - opakowanie budyniu w proszkuMleko 2.0 proc. - 450 mlCukier - 40 gŻurawina suszona - 125 gOrzechy włoskie - 30 łuskanychMak niebieski - 250 gKonfitura morelowa - 50 g dżemu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z drożdżami. Dodajemy mleko, cukier i masło. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby urosło. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, mieszając. Odkładamy 2-3 łyżki żurawin, resztę kroimy i dodajemy do budyniu. Siekamy orzechy i mieszamy je z makiem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniatamy i dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i rozgniatamy dłonią. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą porcję ciasta nakładamy trochę budyniu i mieszanki makowo-orzechowej. Pieczemy 18-20 min w 200°C (jeśli z termoobiegiem, to 180°C). Mieszamy dżem z łyżką wody, zagotowujemy i przecieramy przez sito. Taką glazurą smarujemy drożdżówki, posypujemy je resztą żurawin. Uwaga: Od września do stycznia zamiast suszonych żurawin możemy użyć świeżych. Wówczas 120 g świeżych owoców podgrzewamy przez 3-4 minuty z łyżką wody i 2 łyżkami cukru, mieszając. Osączone żurawiny osuszamy i dodajemy do budyniu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory