Składniki (10porcji)
-
Masło - 125 gCynamon - jedna płaska łyżeczkaMleko 3.2 proc. - 250 mlDrożdże świeże - 25 gBrązowy cukier demerara - 70 gSól - pół łyżeczkiJajka - jednoMąka pszenna - 550 g
-
Nadzienie
Twaróg półtłusty - 250 g twarogu z kwaśnego mlekaCukier - 80 gWanilia - ziarenka z połowy laskiJajka - jednoCytryna - skórka starta z jednejSok cytrynowy - z jednej cytrynyMorele suszone - garść posiekanychJajka - jedno
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cynamon i mleko, podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone drożdże, odstawiamy na 5 minut. Wsypujemy cukier, sól, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, partiami wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na pół godziny, aby ciasto wyrosło. Gdy podwoi objętość, zbijamy je pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i formujemy niewielkie bułeczki. Układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką i czekamy pół godziny, aż wyrosną. Robimy nadzienie, mieszając wszystkie składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 225°C. W bułeczkach robimy wgłębienie, smarujemy roztrzepanym jajkiem, do wgłębienia nakładamy serowe nadzienie. Pieczemy 10 minut. Wgłębienie w bułeczkach można zrobić pięścią, a jeszcze lepiej - denkiem małej szklanki. Będzie ładne i równe
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory