Składniki (6porcji)
-
Małże - 1.5 kg świeżychCzosnek - 4 ząbkiOliwa - 150 mlWino białe - 200 ml wytrawnegoNatka pietruszki - 4 łyżki siekanejPieprz czarny mielony - do smakuBułka tarta - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Małże myjemy i oczyszczamy z narośli, otwarte wyrzucamy.
2 / 5
Ząbki czosnku szklimy w dużym rondlu na oliwie, wrzucamy małże i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż zaczną się otwierać.
3 / 5
Wlewamy wino, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pieprz, delikatnie mieszając. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze kilka minut.
4 / 5
Wyrzucamy muszle, które się nie otworzyły. Jeśli sos nie jest odpowiednio słony, doprawiamy go solą, jednak woda, która wypływa z małży, jest zazwyczaj wystarczająco słona.
5 / 5
Pod koniec gotowania zwiększamy ogień i dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Podajemy od razu z białym pieczywem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory