Duszone małże

Anna Iwaszkiewicz/Magazyn Kuchnia 24.02.2020 15:14
(brak ocen)
OCEŃ
Duszone małże
Duszone małże
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Małże myjemy i oczyszczamy z narośli, otwarte wyrzucamy.

2 / 5

Ząbki czosnku szklimy w dużym rondlu na oliwie, wrzucamy małże i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż zaczną się otwierać.

3 / 5

Wlewamy wino, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pieprz, delikatnie mieszając. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze kilka minut.

4 / 5

Wyrzucamy muszle, które się nie otworzyły. Jeśli sos nie jest odpowiednio słony, doprawiamy go solą, jednak woda, która wypływa z małży, jest zazwyczaj wystarczająco słona.

5 / 5

Pod koniec gotowania zwiększamy ogień i dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Podajemy od razu z białym pieczywem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA